Arrangementer, som har været afholdt i 2018

Forår 2018

25.01.2018
Kulturformidler Taina Hvidlykke:
Finsk Historie, kunst og arkitektur

Den finskfødte Taina Hvidlykke er cand.comm fra Roskilde Universitetscenter i kombination med Moderne Kultur og Kulturformidling fra Københavns Universitet. I mange år har hun arbejdet med fortællinger og billeder i forskellige sammenhænge indenfor nordiske medier og kultur, samt som tegner og visuel kunstner. Hun har stort fag-kendskab til den finske historie og på kulturområdet, som hun følger aktivt.

8.2.2018
Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm:
Verden flytter sig

Andreas Kamm blev ansat i Dansk Flygtningehjælp i 1981. I 1998 blev han generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp hvilket han var frem til oktober 2017.
I løbet af de 19 år med Andreas Kamm ved roret gik Dansk Flygtningehjælp fra at være en økonomisk klemt organisation til en international anerkendt nødhjælpsorganisation med en omsætning på næsten 3 milliarder kr. i 2016.
Bagrunden for denne vækst er desværre trist, men vidner om at Dansk Flygtningehjælp i internationalt samarbejde er blevet vurderet som en pålidelig og effektiv samarbejdspartner i bestræbelserne på hjælpe nødlidende over hele kloden.
I 2016 stod Andreas Kamm i spidsen for 7000 ansatte i flere end 40 lande og et endnu større antal frivillige.

6.3.2018
Lektor i Teologi ved Aarhus Universitet David Bugge:
Svig og kærlighed i Martin A. Hansens Løgneren

David Bugge, der er opvokset i Ranum, er nu lektor i Teologi ved Aarhus Universitet, hvor han bl.a. arbejder med forholdet mellem litteratur og kristendom.
Han har bl.a. skrevet om Løgstrup, Sløk, Martin A. Hansen, Blixen, Kundera og Knausgård.
David Bugge holdt foredrag i Folkeuniversitetet om Karen Blixen for et par år siden.

22.3.2018
Nauja Lynge, Grønlandsk-dansk forfatter
Rigsfællesskabet og fiktionen

Nauja Lynge er grønlandsk/dansk forfatter, foredragsholder og debattør.
Hun er sproguddannet på Handelshøjskolen og har siden 1995 arbejdet med storytelling.
Hun har været formand for Foreningen Rigsfællesskabet, der har som formål at bevare og styrke rigsfællesskabet mellem Grønland, Færøerne og Danmark.
Hun har skrevet mange kroniker og læserbreve om emnet, ligesom hun i 2012 søsatte en debat om rigsfællesskabet.
Nauja Lynge har netop udgivet sin første roman “Ivalu´s Color” på det amerikanske forlag IPI Press. I juli 2017 udkom hendes novelle "Welcome to my dream" på "The Arctic Journal". I 2012 udgav hun en interaktiv debatbog “Rigsfællesskabet til Debat” på forlaget Systime. Nauja Lynge arbejder for at bringe rigsfællesskabet på den politiske dagsorden i Danmark, Grønland og på Færøerne.
Nauja Lynge er oldebarn af Henrik Lund, som skrev Grønlands nationalsang, og barnebarn af Hans Lynge, forfatter, politiker, maler og fortaler for øget selvbestemmelse i en tid før hjemmestyrets indførelse.

5.4.2018
Lektor, cand. mag. Karen Haderup Guldberg
Kunst på Viborg Katedralskole

Karen Haderup Guldberg er lektor på Viborg Katedralsskole og underviser i billedkunst og musik.
Hun er uddannet cand. mag. fra Aarhus Universitet i musikvidenskab og kunsthistorie. Hun har desuden taget den journalistiske tillægsuddannelse fra journalisthøjskolen i Aarhus.

12.4.2018
Professor Johan Fynbo
Tro og Videnskab

Johan Peter Uldall Fynbos primære forsknings-områder er Gammaglimt, kilder til gravitations-bølger, kvasarer, galakser, oprindelsen af grund-stofferne og det tidlige Univers.

Aktuel forsker han i spektroskopi af gammaglimt og kvasarer, kilder til gravitationsbølger, de fjerneste observerbare objekter i Universet.

Han har givet kurser i Galakser, Galaksedannelse, Kosmologi, Videregående kosmologi, Galaktisk dynamik, Astronomiens fundament og Observationel Astrofysik. 

Desuden har han undervist på en række PhD (sommer)skoler og været vejleder på PhD.-afhandlinger og specialer.