Kan man overhovedet stole på en politiker?

v/ Niels Krause-Kjær, journalist og forfatter

Niels Krause-Kjær vil holde foredrag over emnet "Kan man overhovedet stole på en politiker?". I en tid hvor det er overordentligt svært at få klare svar fra en politiker, og hvor spin og lobbyisme fylder i det politiske landskab, kan det næsten være umuligt at blive klog på, hvad politikerne egentlig mener. Hvorfor gives der ikke svar, der er til at forstå? Hvorfor svarer så mange af dem undvigende, når de bliver spurgt til helt konkrete sager? Hvor let er det at påvirke en politiker? Der er mange spørgsmål, som Niels Krause Kjær vil gøre os klogere på.


Tid: Torsdag den 27/2 kl. 19-21

Sted: Byrådssalen, Torvegade 15, Løgstør

Pris: Kr. 90

 

 

Niels Krause-Kjær

Krause-Kjær er uddannet som journalist på Danmarks Journalisthøjskole 1986-1990 og var i praktik på Jyllandsposten. På Jyllandsposten var han også senere redaktionssekretær på erhvervs- og udlandsredaktionen 1990-1991 og journalist for søndagsredaktionen 1991-1997.

I 1997 blev Krause-Kjær pressechef hos den konservative folketingsgruppe. Dette fortsatte indtil 1998, da han blev lektor på Danmarks Journalisthøjskole, hvilket fortsatte til 2004. Han var der lektor i politisk journalistik og leder af uddannelsens 2. del 2001-2004. I 2004 skiftede han til Syddansk Universitet i Odense hvor han blev leder af journalistuddannelsen på Center for Journalistik, men stoppede i 2005. Siden 2006 har han været selvstændig journalist og forfatter. Han fungerer desuden som censor på Danmarks Journalisthøjskole og Syddansk Universitet.

Siden 2004 har Krause-Kjær været kommentator på Berlinske Tidende og har siden september 2007 haft blog indlæg på Berlinske Tidendes hjemmeside. Han var vært på eget talkshow på DR's P1, "Krause på tværs" 2006-2013, hvorefter han blev vært på DR2's morgenprogram. - I TV er han ofte brugt som kommentator; således i DR2 -programmet Jersild & Spin 2007-2008.

Flere gange i 2010 angreb Krause-Kjær den konservative formand Lene Espersen. Først i marts hvor han kommenterede Lene Espersens afbud til et møde om Arktis. I juli kaldte han Espersen for "Madame 7 percent" og skrev, at hun fremstod "under alle omstændigheder som en politisk dværg" (på baggrund af en sammenligning med tidligere udenrigsministre). Endelig i oktober brugte Krause-Kjær ord som "Simply the worst" og "doven og uduelig".

 

Referat af Berit Byg.

Kendt Tv-vært på besøg i Folkeuniversitetet.

Journalist, forfatter og studievært Niels Krause-Kjær formåede at få fyldt den gamle byrådssal i Løgstør til bristepunktet, da han var på besøg i Folkeuniversitetet i Vesthimmerland torsdag den 27.2.20 for at svare på spørgsmålet, om man overhovedet kan stole på en politiker.

Han startede straks med at sige, at det korte svar var nej, men det lange svar var ja, hvorpå han uddybede, hvad han mente.

Vi lever i et informationssamfund med en opmærksomhedsøkonomi, hvori det drejer sig om at indfange og fastholde folks opmærksomhed i de få sekunder, der står til rådighed. I sagens natur stiller det krav til enkeltheden i den politiske kommunikation, hvorfor detaljerne og de mest komplekse budskaber næsten allerede bliver opgivet på forhånd.

Dette levner plads til en bestemt slags politik og en bestemt slags politikere.

Samtidig har historien lært os, at hver gang informationsteknologien i et samfund ændrer sig, ændrer magtstrukturerne sig også. Den type mennesker, der passer bedst til den fremherskende måde at formidle budskaber på, er dem, der vinder magten.

Som eksempler brugte Krause-Kjær Luther, hvis nabo var trykker, så han hurtigt og nemt var i stand til at sprede sine teser, der blev sammenfattet og skrevet på tysk til en stor del af befolkningen. Resultatet var reformationen.

Desuden Nixon og Kennedy i præsidentvalgkamp. Nixon var god i radioen, mens Kennedy egnede sig bedst til det nye medie TV, hvilket sikrede ham præsidentembedet.

I vor tid spiller eksempelvis mobiltelefonen en stor rolle, og den kan både bruges til at fæstne men også bryde magtstrukturer med.

En aften der gav stof til eftertanke for de fremmødte.