Dit livs historie

v/professor v/ Psykologisk Institut, cand, psych og Ph D Dorthe Kirkegaard Thomsen

Livet leves ikke bare - livet fortælles. Vi fortæller om børnefødsler, arbejde, forholdet til vores ægtefælle og andre af livets store begivenheder. Men hvordan hænger vores fortælling sammen med livskvalitet? Vi læser biografier og bruger kendte menneskers historie til at spejle vores liv. Vi skriver rejsedagbøger og fortæller ud fra billeder og videoer i albums, på telefonen og på youtube. Vores livs historie er afgørende for vor identitet og selvopfattelse, fordi vi bruger den til at navigere med som livets kompas. Men hvis destinationen er et vellykket liv med høj livskvalitet, er ikke alle historier lige gode kompas. I foredraget vil vi se på, hvad der kendetegner livshistorier hos mennesker, der trives, og hvad livskvaliteten betyder inden for livshistorie-området.

Tid: Torsdag den 27/9 kl. 19-21

Sted: Byrådssalen, Rådhuset, Torvegade, Løgstør

Pris: Kr. 90

 

Dorthe Kirkegaard Thomsen

Dorte Kirkegaard Thomsen (1974) er lektor på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet. Hun forsker i erindring og livshistorier og har udgivet en lang række artikler i internationale tidsskrifter.

Livet som manuskript
De fleste af os føler, at vi er dybt unikke: Ingen andre har oplevet, tænkt og følt lige nøjagtigt det samme som os, men bogen viser psykolog Dorthe Kirkegaard Thomsen, at man faktisk godt kan sige noget generelt om, hvad en livshistorie er for noget. Livshistorierne er nemlig alle kendetegnet ved en sammenhæng i form af 'kapitler' - som barndom, uddannelse, arbejdsliv og og familieliv, og centrale temaer som fx kamp, svigt eller mod. Vores individuelle livshistorier udfolder sig efter et slags kulturelt manuskript, og vi kan faktisk godt tale om gode, eller mindre gode livshistorier. En viden vi kan bruge til at skrive en bedre livshistorie for os selv.