Rejse gennem musikkens historie, Romantikken

v/ Jan Mygind, organist og musikhistoriker

Med udgangspunkt i en række strømninger i 1700-tallets tankegods, bla. pietismen, Rousseaus skrifter og Kants filosofi udvikler de tyske digtere og tænkere efterhånden det romantiske verdensbillede, hvis grundlæggende træk er verdens splittelse i Ånd og Materie. Resultatet af denne splittelse er, at det romantiske menneske ustandseligt lider under det praktiske livs ufuldkommenhed, og drages længselsfuldt mod den grundlæggende harmoni i åndens verden: Weltschmerz og Sehnsucht bliver nøglebegreber.

I den ægte romantik er længslen nærmest genstandsløs, men undertiden rettes den også mod noget bestemt – poesiens blå blomst, den uopnåeligt elskede eller den fjerne fortid, som vi kender det fra eventyrets sukkende ”Der var engang……”.

Med sin mangel på materiel substans virker musikken som en åbenbaring af den rene ånd, hvorfor den bliver romantikerens foretrukne kunstart. Komponister som Schubert, Mendelssohn, Schumann, Liszt og Chopin indtager den musikalske scene.

 

Tid: torsdag den 24/3 kl. 19-21

Sted: Ranum Efterskoles festsal, Seminarievej 23, Ranum

Pris: Kr. 90

 

Jan Mygind

Fra 1998-2004 studerede Jan Mygind musikteori og historie på Nordjysk Musikkonservatorium. I 2009 begyndte han at spille orgel og blev samme år ansat som organist ved Gjøl Kirke. Siden 2012 har han været ansat som organist ved Aars Kirke, hvor han har etableret et vokalensemble, med hvem han bl. a. har opført værker som Buxtehudes Membra, Jesu Nostra og Händels Messias.

I 2014 og 2015 modtog han støtte fra Folkekirkens Udviklingsfond til at rekonstruere og opføre en historisk før- og en efterreformatorisk messe med vokalensemblet, med musik af bl. a. Josquin de Pres. I samme periode etablerede han et samarbejdsprojekt med Aars gymnasiums musiklærere og studerende omkring opførelsen af Faurés Requiem og Mozarts Messe KV66.

De seneste år har Jan Mygind også fungeret som akkompagnatør. Derudover har han omfattende foredragsvirksomhed og har i de sidste 15 år været foredragsholder ved bl. a. Folkeuniversitetet i Aalborg, hvor han i 2015 blev kåret som årets underviser.

Jan Mygind afholder også koncertintroduktioner ved Aalborg Symfoniorkester.