Kampen om Amerikas sjæl

v/ Birgitte Borup, redaktør for international kultur på Berlingske

Birgitte Borup er redaktør for international kultur på Berlingske og tidligere bosat i USA (og Løgstør) og hun kommenterer ofte amerikanske forhold i radio og TV. Denne aften vil hun komme omkring USA og hvordan Donald Trump begyndte som et humoristisk indslag i amerikansk politik, men i dag har overtaget magten over både Det Hvide Hus og Det Republikanske Parti. Hvad er baggrunden for, at Trump er nået så langt? Og hvordan er hans muligheder for at vinde igen midt i en global krise?  Birgitte Borup vil hjælpe os med at forstå den kamp om den amerikanske folkesjæl, der splitter USA.


Tid: Torsdag den 24/9 kl. 19-21

Sted: Ranum Efterskole College
         Seminarievej 21, 9681 Ranum

Pris: Kr. 90

Birgitte Borup

Redaktør for International Kultur. Skriver klummer, features og interviews, ofte om krydsfeltet mellem populærkulturen og samfundet. Anmelder desuden litteratur og koncerter. Birgitte er tidligere redaktør på bl.a. DR og TV2 og har boet og arbejdet som journalist i New York. Hun interesserer sig levende for amerikanske forhold og serverer gerne sine tekster med et ordentligt skvæt americano.Kan de Forenede Stater atter forenes?

Torsdag den 24.9. var redaktør for international kultur på Berlingske Birgitte Borup på besøg i Folkeuniversitetet Vesthimmerland for at sætte de fremmødte ind i både baggrund og aktuelle begivenheder, der vil komme til at spille ind på det amerikanske præsidentvalg i november.

USA har længe ikke været så splittet og polariseret, som det er nu.

Corona-pandemien, raceoptøjerne efter drabet på den sorte amerikaner George Floyd og den efterfølgende uro i forstæderne har alle bidraget til mere ekstreme politiske ytringer fra såvel den amerikanske højre- som venstrefløj, end det er set længe. Hertil er i de senere dage kommet kampen om valget af en ny højesteretsdommer efter Ruth Bader Ginsburgs død.

Situationen skaber samtidig en del usikkerhed omkring, hvilke stater, der i dag kan regnes blandt de svingstater, der i sidste ende kan blive afgørende for valgets udfald.

Men hvem er de så, de to kandidater?

For at forklare dette beskrev Birgitte Borup ”sensationen Trump” som en mand, der ikke har politisk eller militær baggrund som tidligere præsidenter før ham men til gengæld forstod at brande sig selv, længe før nogen anede, hvad det betød.

Han fangede især vreden blandt hvide uuddannede og mennesker, der ikke følte, de havde noget at miste.

Overfor denne står nu ”den forudsigelige Biden”, der første gang blev valgt til Senatet i 1972. Hans politiske rutine og erfaring er stor, ligesom han også appellerer gennem sin personlige historie, der blandt andet er præget af flere store, personlige tragedier.

Men han er 77 år gammel og har en vicepræsidentkandidat, der indtil videre ikke har vist nogen sønderlig folkelig appel.

Tilbage står at sige, at den kommende tid bliver både spændende og dramatisk. Og med mindre det lykkes en af kandidaterne at vinde en jordskredssejr, hvilket intet tyder på aktuelt, må vi nok forvente, at kampen om den amerikanske sjæl vil vare mange år frem i tiden.

Folkeuniversitetet har med velvilje fra Ranum Efterskole indgået aftale om at afvikle alle efterårets foredrag i efterskolens festsal, hvor myndighedernes anbefalinger om COVID19 kan efterleves til fulde.