Kvindernes stemmer i Israel-Palæstina konflikten

v/ Sarah Linder, Bachelor i Konfliktløsning og Internationale Relationer og Masters i Mellemøsthistorie

Konflikten i Israel-Palæstina har fundet sted siden dannelsen af den jødiske stat Israel i 1948, og trods utallige forsøg er der den dag i dag stadig ingen umiddelbar løsning i sigte. Det er en yderst kompliceret og kompleks konflikt, og som det er tilfældet med mange andre samfundsproblemer rundt om i verden, mangler vi også her at høre kvindernes stemmer.


Tid: Torsdag den 6/2 kl. 19-21

Sted: Byrådssalen, Torvegade, Løgstør

Pris: Kr. 90

Sarah Linder

Sarah Linder grundlagde for 4 år siden Political is Personal – PiP - et initiativ baseret på interviews med israelske og palæstinensiske kvinder, der frit fortæller, hvorledes konflikten har påvirket deres liv. I foredraget vil Sarah fortælle, hvorfor det er vigtigt at sætte fokus på kvindernes stemmer i konflikten – på en ufiltreret, ærlig og nuanceret måde. Hun tager eksempler med på de fortællinger, der er blevet udgivet af PiP indtil nu – der portrætterer konflikten i kvindernes egne ord.Referat af Berit Byg:

Kvindernes stemme i Israel-Palæstina-konflikten.

Torsdag den 6.2. åbnede master i Mellemøsthistorie og bachelor i konfliktløsning og internationale relationer Sarah Linder forårssæsonen i Folkeuniversitetet i Vesthimmerland med et foredrag om kvindernes stemme i en konfliktfyldt hverdag i Israel og Palæstina.

Sarah Linder, der selv er af dansk-israelsk afstamning gjorde det klart, hvor forvirrende og kompleks den mangeårige konflikt er, og hvor svært det er entydigt at kunne pege på rigtigt og forkert.

Men netop her bliver det samtidig tydeligt, at alt, hvad vi foretager os, er politisk. Og at vores ord også er det.

For at forklare, hvad hun mente, brugte hun muren mellem Israel og Vestbredden som eksempel. Nogle kalder den Apartheidmuren, andre sikkerhedsbarrieren. Atter andre blot muren eller barrieren.

Dette betyder samtidig, at politik er personlig og giver navn til Sarah Linders projekt ”Political is Personal”. Kort PIP. Projektet består af en lang række interviews med kvinder fra området med forskellig baggrund, og skal skabe både ny viden til det akademiske niveau og tænketanke, men også påvirke politikere og give stemme til kvinderne, der også her er i undertal, når der tales demokratisk repræsentation.

Herefter fulgte en række fortællinger set gennem kvindernes øjne, der både viste noget om, hvordan man mestrer dagliglivet i skyggen af konflikten, men også talte om tunge emner som posttraumatisk stress, ydmygelse og undertrykkelse. Lige som også den personlige splittelse, man kan opleve i grænselandet mellem forskellige kulturer og folkeslag, blev berørt.